Ενημερωτική εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Λυκόβρυσης και στο κεντρικό ΚΑΠΗ Πεύκης από το Γραφείο Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης και τη ΣυνΔια:

Από τη θεραπεία της παχυσαρκίας στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Ενημερωτική εκδήλωση σχετική με τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και τις σύγχρονες αντιδιαβητικές επεμβάσεις, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019, με πρωτοβουλία του τμήματος Κοινωνικής Προστασίας και Προαγωγής της Υγείας του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης και σε συνεργασία με την ΣυνΔια (Συνεργασία για τη Χειρουργική Θεραπεία του Διαβήτη). Η εκδήλωση είχε ως θέμα «από τη θεραπεία της παχυσαρκίας στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2» και έλαβε χώρα στις αίθουσες του ΚΑΠΗ της Λυκόβρυσης και του κεντρικού ΚΑΠΗ της Πεύκης.

Ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης, χειρουργός, εξειδικευμένος στη Μεταβολική Χειρουργική (χειρουργικής του διαβήτη και της νοσηρής παχυσαρκίας), εξήγησε αναλυτικά στους παρευρισκόμενο κοινό πως λειτουργούν οι βιολογικοί μηχανισμοί που επιτρέπουν στις σύγχρονες αντιδιαβητικές επεμβάσεις να θεραπεύσουν αυτή την νόσο. Αναφέρθηκε στο πως πρακτικά πραγματοποιούνται αυτές οι επεμβάσεις και σε ποιους διαβητικούς ασθενείς απευθύνονται.

Ο κ. Βουδούρης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι αντιδιαβητικές επεμβάσεις δεν αποσκοπούν μόνο στο να απαλλαγεί ο διαβητικός από τη δια βίου φαρμακευτική αγωγή, αλλά κυρίως στο να εξαλειφθεί ο κίνδυνος των τρομερών επιπλοκών του διαβήτη, ο οποίος είναι υψηλός, ακόμα και στους διαβητικούς υπό φαρμακευτική ρύθμιση».

Συνέχισε αναφέροντας ότι «στις ΗΠΑ, όπου το πρόβλημα του διαβήτη έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας, οι διαβητικές επεμβάσεις έχουν, εδώ και πολλά χρόνια, περάσει σε τακτική εφαρμογή, βάσει του πορίσματος της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας, ενώ στην Ευρώπη όλοι οι ιατρικοί επιστημονικοί φορείς προκρίνουν επίσημα την εφαρμογή τους, ήδη από την Διεθνή Συνδιάσκεψη που έγινε στην Ρώμη το 2007». Και συμπέρανε ότι «στη χώρα μας δυστυχώς, όπως συνέβη και στο παρελθόν σε άλλους τομείς, διαπιστώνεται μια καθυστέρηση, στην κάλυψη της οποίας η ΣυνΔια φιλοδοξεί να συμβάλει.

Επίσης αναφέρθηκε στο κόστος της φροντίδας του διαβήτη σε σχέση με το κόστος της θεραπείας του με τη χειρουργική επέμβαση: «το ετήσιο κόστος της φροντίδας ενός αντιδιαβητικού ασθενή στην Ελλάδα ανέρχεται στα 7.117 ευρώ, ενώ το κόστος μιας αντιδιαβητικής επέμβασης, που μπορεί να θεραπεύσει οριστικά τον ασθενή, αναβαθμίζοντας ριζικά την ποιότητα ζωής, υπολογίζεται μεταξύ 2.500 και 5.000 ευρώ ».

Ακολούθησε συζήτηση, μαρτυρώντας το ενδιαφέρον του κοινού, καθώς και την ανάγκη έγκυρης ενημέρωσης για το θέμα αυτό.

P3070027    P3070028

P1010005    P1010013