Ενημερωτική εκδήλωση σχετική με τη χειρουργική θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019, στο Πνευματικό Κέντρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών σε συνεργασία με τη ΣυνΔια.

Ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης, χειρουργός, εξειδικευμένος στη Μεταβολική Χειρουργική (χειρουργικής του διαβήτη και της νοσηρής παχυσαρκίας) και η κ. Παναγιώτα Μάρκου, Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος , εξήγησαν αναλυτικά στο κοινό τους λόγους για τους οποίους οι δυο αυτές ασθένειες είναι επικίνδυνες και ποιες είναι οι σοβαρότερες επιπλοκές τους.

Επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι οι επεμβάσεις αυτές προστατεύουν το πάγκρεας με τη μείωση της θερμιδικής κατανάλωσης, αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης μέσω της ενεργοποίησης των εντερικών ορμονών και μειώνουν την κυτταρική αντίσταση στην ινσουλίνη. Επίσης, μέσω της μείωσης της γκρελίνης (ορμόνη υπεύθυνη για την όρεξη), μειώνονται οι βουλιμικές τάσεις των ασθενών.

Τέλος, αναφορά έγινε και στο πραγματικό κόστος αυτών των επεμβάσεων, το οποίο είναι χαμηλότερο από το κόστος φαρμακευτικής ρύθμισης του διαβήτη και του κόστους αντιμετώπισης των επιπλοκών της παχυσαρκίας.

Στις ΗΠΑ, το πρόβλημα του διαβήτη έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας και οι διαβητικές επεμβάσεις έχουν, εδώ και πολλά χρόνια, περάσει σε τακτική εφαρμογή, βάσει του πορίσματος της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας. Στην Ευρώπη όλοι οι ιατρικοί επιστημονικοί φορείς προκρίνουν την εφαρμογή τους, ήδη από την Διεθνή Συνδιάσκεψη που έγινε στην Ρώμη το 2007. Στη χώρα μας, όπως συνέβη και στο παρελθόν σε άλλους τομείς, διαπιστώνεται μια καθυστέρηση, στην κάλυψη της οποίας η ΣυνΔια φιλοδοξεί να συμβάλει.

Ακολούθησε πολύωρη κι ενδιαφέρουσα συζήτηση, μαρτυρώντας το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων, καθώς και την ανάγκη ενημέρωσης για το θέμα αυτό.

18/03/2019

 

P3170011 P3170014 P3170017