voudourisΓεννήθηκε το 1953 και μεγάλωσε στην Γαλλία. Ζει στην Ελλάδα από το 1990.

 

Επιστημονική δραστηριότητα

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Παρισίων. Πήρε δυο Ιατρικές Ειδικότητες (Γυναικολογία και Γενική Χειρουργική, στην οποία αποφοίτησε πρώτος). Απέκτησε τρία Μεταπτυχιακά (Ογκολογική Χειρουργική, Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Μικροχειρουργικές Τεχνικές) και έγινε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Παρισίων (η Διδακτορική του διατριβή βραβεύτηκε με Μετάλλιο).

Εργάστηκε στο Παρίσι, στο Αντικαρκινικό Κέντρο Gustave Roussy και διετέλεσε Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Pierre Rouquès.

Ήρθε στην Αθήνα το 1991 όπου ανέλαβε Διευθυντής της Μονάδας Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής της Κλινικής Κυανούς Σταυρός και κατόπιν Διευθυντής του Χειρουργικού Κέντρου Endolaser.

 

Στις επιστημονικές δραστηριότητές του συμπεριλαμβάνονται:

  • Συν-διοργανωτής των Γάλλο-Ελληνικών Σεμιναρίων για τον Καρκίνο, επιδοτούμενα από την ΕΟΚ (από το 1989).
  • Επιστημονικός Υπεύθυνος των πρώτων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής στην Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Αθηνών με χρηματοδότηση ΕΟΚ, 1991-92).
  • Αντιπρόεδρος της EMCL (Ecole Méditerranéenne de Chirurgie Laparoscopique).
  • Σχεδιαστής νέων χειρουργικών λαπαροσκοπικών εργαλείων (Εταιρία Mikroland, Γαλλία). Βραβευθείς με το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό Lépine για την εφεύρεση πρωτότυπου χειρουργικού εργαλείου (1989).
  • Δημοσίευση 40 άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και 80 ανακοινώσεων σε διεθνή ιατρικά συνέδρια. Συμμετοχή σε 3 μονογραφίες και δυο ιατρικά βιβλία.
  • Σύμβουλος-Ιατρός (consultant) στις Εταιρείες Sanesco και Coopers & Lybrand, σε θέματα ανάπτυξης και αναδιοργάνωσης νοσοκομειακών μονάδων (1987-1992).

Σήμερα είναι Διευθυντής της Endolaser Ιατρικής με αντικείμενο την εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στη γενική χειρουργική και το 2017 ανέλαβε Διευθυντής του Τμήματος Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Ιασώ General.

 

Κοινωνική δραστηριότητα

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Φοιτητών της Grenoble και εκλέχθηκε μέλος στα Διοικητικά Συμβούλια των Πανεπιστημίων της Grenoble και των Παρισίων, όπου φοιτούσε (1974-1980).

Από τη δεκαετία του '80 δραστηριοποιείται στο ανθρωπιστικό κίνημα μετέχοντας σε χειρουργικές αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές και άλλες κρίσεις (Σαλβαδόρ, Καμπότζη, Μάλι, Κουρδιστάν, Σομαλία, Βοσνία, Ρουάντα, Σρι Λάνκα, Τανζανία, Ιράν, Κόσοβο, Τουρκία, Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Πακιστάν κλπ.).

Διετέλεσε πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (1996-2001) και αντιπρόεδρος της διεθνούς οργάνωσης Médecins Sans Frontières.

Στην περίοδο 2001-2004 διετέλεσε πρόεδρος του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) Πελοποννήσου.

Επίσης, εργάστηκε στην Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για την Μελέτη και Διαχείριση των Προβλημάτων Υγείας σε Μαζικές Καταστροφές και διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Έχει εκδώσει δυο βιβλία, «Μακριά... και δίπλα μας» (2004, Εκδόσεις Καστανιώτης), με θέμα την μαρτυρία από τις ανθρωπιστικές αποστολές, και το «Ημερολόγιο μιας διαδρομής» (2015, Εκδόσεις Δωρικός), με θέμα την ιατρική, το ανθρωπιστικό κίνημα και την πολιτική.

Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την ενότητα «Διαχείριση κρίσεων στον αναπτυσσόμενο κόσμο», στο πλαίσιο Μεταπτυχιακού, που απευθύνεται σε εθελοντές της ανθρωπιστικής δράσης.

Εκλέχθηκε Βουλευτής στις εκλογές του 2009 και του 2012, περίοδο κατά την οποία υπήρξε μέλος και Γραμματέας της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τα θέματα Υγείας.

Βραβεύτηκε με την απονομή του τίτλου του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος Αξίας» από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την συμβολή του στο Ανθρωπιστικό Κίνημα.

 

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.