Ο ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ: ΕΝΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΟΣΗΜΑ

Ο διαβήτης είναι ύπουλη και επικίνδυνη νόσος, η οποία εξελίσσεται ενίοτε σιωπηλά σε βάθος χρόνου και πλήττει ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων. Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί τη συχνότερη μορφή της νόσου και σχετίζεται, αφενός με την αδυναμία του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνη (ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο) και αφετέρου με την αύξηση της αντίστασης των κυττάρων στη δράση αυτής της ορμόνης.

Ο διαβήτης πλήττει 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και ευθύνεται για 7 εκ. θανάτους ετησίως. Οι επιπλοκές του αφορούν πολλά όργανα (μάτια, νεφρά, καρδιά, αγγεία κα), με αποτέλεσμα να ευθύνεται για τύφλωση, τελική νεφρική ανεπάρκεια, έμφραγμα, έλκη κάτω άκρων κα. Στην Ελλάδα, πάνω από 3.000 άνθρωποι υποβάλλονται ετησίως σε ακρωτηριασμό κάτω άκρων λόγω διαβήτη. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των διαβητικών στη χώρα μας έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια και σήμερα τα διαγνωσμένα περιστατικά αγγίζουν το ένα εκατομμύριο. Επιπλέον, το οικονομικό βάρος του διαβήτη και των επιπλοκών του ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ στη χώρα μας, δηλαδή πάνω από το ¼ του συνόλου των δαπανών Υγείας, αποτελώντας μείζον δημοσιονομικό θέμα.

Η πρόληψη της νόσου προϋποθέτει αλλαγή του τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών, στόχος βέβαια επιθυμητός αλλά δύσκολα υλοποιήσιμος. Η φαρμακευτική αγωγή αποσκοπεί στη διατήρηση του σακχάρου του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς όμως να αποτρέπει πάντα τις δυσμενείς εξελίξεις.

 

 

Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2

Οι βαρύτατες συνέπειες και η ραγδαία εξάπλωση του διαβήτη τύπου 2, έχουν ωθήσει τη διεθνή ιατρική κοινότητα να αναπτύξει χειρουργικές επεμβάσεις, που θεραπεύουν οριστικά την ασθένεια αυτή ή, στις πιο προχωρημένες περιπτώσεις, βελτιώνουν αποφασιστικά την πρόγνωση. Η εφαρμογή αυτών των επεμβάσεων έχει ξεκινήσει από τις ΗΠΑ, όπου ο διαβήτης αποτελεί πλέον την 3η αιτία θανάτων. Μεγάλες διαβητολογικές εταιρείες όπως η American Diabetes Association, περιλαμβάνουν σήμερα τη χειρουργική επέμβαση ως θεραπευτική επιλογή για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ενώ την ίδια προσέγγιση έχουν και οι Ευρωπαϊκές διαβητολογικές εταιρείες.

Στόχος των χειρουργικών επεμβάσεων είναι να επανέλθει στο φυσιολογικό το σάκχαρο, χωρίς ο ασθενής να χρειάζεται πλέον φάρμακα ή ινσουλίνη. Οι επεμβάσεις αυτές βασίζονται στη διαπίστωση πως, όταν η τροφή προωθηθεί γρήγορα από το στομάχι στο τελικό τμήμα του λεπτού εντέρου (τον ειλεό), εκκρίνονται από το πεπτικό σύστημα ορμόνες που ομαλοποιούν την παγκρεατική λειτουργία και μειώνουν την αντίσταση των κυττάρων στην ινσουλίνη. Επίσης, ορισμένες επεμβάσεις δρουν ευεργετικά σε υπέρβαρους και παχύσαρκους διαβητικούς, μειώνοντας το σωματικό τους βάρος.

Οι σύγχρονες χειρουργικές αντιδιαβητικές επεμβάσεις είναι οι εξής:

  • Γαστρική παράκαμψη μιας ή δυο αναστομώσεων.
  • Επιμήκης γαστρεκτομή.
  • Χολοπαγκρεατική εκτροπή.
  • Επιμήκης γαστρεκτομή με διμερή έξοδο τροφής.
  • Ειλεϊκή μετάθεση.
  • Ειλεό-νηστιδική παράκαμψη τελικό-πλάγιας ή πλάγιο-πλάγιας αναστόμωσης.

 

 

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Η επιλογή της ενδεδειγμένης επέμβασης για κάθε περίπτωση προκύπτει από το ιστορικό του διαβήτη που παρουσιάζει ο ασθενής, μετά από ολοκληρωμένη διαβητολογική αξιολόγηση.

Για το λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία εξειδικευμένων παθολόγων-διαβητολόγων και χειρουργών για την ολοκληρωμένη θεραπεία των διαβητικών.