Η Χολοπαγρεατική εκτροπή συνίσταται σε μια παράκαμψη, όπου οι τροφές κατευθύνονται σχεδόν απευθείας από το στομάχι στον τελικό ειλεό, σε ένα σημείο όπου φτάνουν και τα χολοπαγρεατικά υγρά, απαραίτητα για την πέψη των τροφών. Από χειρουργικής απόψεως, υπάρχουν διάφορες τεχνικές χολοπαγκρεατικής εκτροπής, εκ των οποίων οι πιο διαδεδομένες είναι η επέμβαση τύπου Scopinaro και το Duodenal switch.

xolopagreatikiΗ επέμβαση αυτή αποδίδει πολύ καλά αποτελέσματα στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2 και υψηλά ποσοστά θεραπείας ή βελτίωσης και για τις περισσότερες από τις συνοδές παθήσεις της παχυσαρκίας (άπνοια ύπνου, σύνδρομο υποαερισμού, υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία, υπερτριγλυκεριδαιμία κλπ.).

Ωστόσο, η Χολοπαγρεατική εκτροπή παρουσιάζει ένα μη αμελητέο ποσοστό παρενεργειών. Μια από αυτές είναι οι διάρροιες σε περίπτωση κατανάλωσης λιπαρών τροφών, οι οποίες δεν μπορούν να απορροφηθούν καθόλου από το λεπτό έντερο. Επίσης απαιτεί αυστηρή δια βίου κλινική και εργαστηριακή ιατρική παρακολούθηση, προς αποφυγή μεταβολικών διαταραχών.

Συνεπώς, η Χολοπαγρεατική εκτροπή είναι μια τεχνική που εφαρμόζεται σε επιλεγμένες περιπτώσεις με ιδιαίτερα βαριά μορφή διαβήτη. Θεωρείται επέμβαση εκλογής επιλογής για ασθενείς με ιδιαίτερα υψηλό δείκτη μάζας σώματος, άνω του 50, και σακχαρώδη διαβήτη με ανάγκη λήψης μεγάλων δόσεων ινσουλίνης.